autónyitás

Van segítség, ha elveszett az autókulcs

Az elveszett autókulcs mindannyiunk rémálma lehet. Az átélt szorongás és aggodalom, mikor nem találjuk a slusszkulcsunkat, olyan érzés, mintha az életünk egy darabja veszett volna el. Azonban jó hír, hogy a modern autótechnológia kiváló szakemberei lehetőséget kínálnak az elveszett kulcs/kulcsok pótlására. De hogyan is működik mindez, és milyen lehetőségeink vannak?

Amikor elveszítjük autókulcsunkat, első reakciónk gyakran a pánik. De ne essünk kétségbe, mert ma már számos megoldás létezik a probléma megoldására. Ha csak az egyik kulcsunk veszett el, és a másik rendelkezésünkre áll, akkor az új kulcs készítése is lehetséges. Először is a fém rész kerül másolásra, így biztosítva az autó nyitását és zárását. Ezután a kulcs fejében található immobilizer chipet és a távirányítót kell újra programozni az autóval való kommunikációhoz.

Mi történik, ha mindkét kulcsunkat elveszítjük?

Hallottunk már horror történeteket az ilyen esetekről. Betrélerezik az autót, majd megrendelik a hiányzó kulcsot külföldről. Ez a folyamat akár 2-3 hétig is eltart, mivel a kulcsokat Kínában gyártják le. Miután megérkezik az új kulcs, az autó zárjait le kell cserélni, és az új kulcsot programozni kell.

Azonban van olyan nagyszerű hely, ahol nem jelent ekkora problémát az elveszett kocsikulcs. Náluk nem kell az autókulcs elvesztése esetén ennyire bonyolult folyamatra felkészülnünk. Szakértők kiszállnak a helyszínre, és az esetek 80%-ában ott megcsinálják a kulcsot. Ehhez kikódolják az autó zárját, vagy ha szükséges, akár ki is szerelik azt. Elkészítik a kulcs fém részét és a kulcsszárat. A következő lépés az immobilizer chip előkódolása, majd számítógépes programozása az autóval való kommunikációhoz. Ha ez sem működik, akkor az immobilizer egység kiemelése és a chip adatainak kiolvasása lehet a megoldás. Ezután az új chip adatokkal történik a visszaszerelés.

Választhatunk a megoldások közül

Az elveszett slusszkulcsnál két lehetőség közül is választhatunk. Az első opció az, hogy a zárbetétek maradnak változatlanok, és egy plusz kulcsot készítenek, de a rendszerben hagyják a hiányzó kulcsot. Ebben az esetben a hiányzó kulccsal is indítható és nyitható az autó, ami előnyös lehet, ha a kulcs véletlenül előkerül. Azonban ennek hátránya az, hogy ha valaki más is rátalál a kulcsra, az autót elviheti.

A második lehetőség pedig az, hogy a zárbetétek megmaradnak, de az autó immobilszer rendszeréből törlik az összes kulcsot, és csak az új kulccsal engedik beindítani. Ebben az esetben más kulccsal már nem lehet az autót indítani, így a biztonságunk garantáltabb. Ha azonban a régi kulcs előkerül, csak bejutni lehet vele az autóba, de az indítás már nem megoldható.

Fő a nyugalom!

Minden esetben fontos, hogy gondosan válasszunk megbízható szakembert az autókulcs pótlásához, mivel a folyamat bonyolult lehet, és hibás munka esetén további problémákat okozhat.  A legfontosabb azonban az, hogy nyugodtak maradjunk, mert van professzionális szakember, aki segíthet megoldani ezt a kellemetlen helyzetet.