Vágási Feri is megmondta

Vágási Feri is beszállt volna az Internetbe, ha lett volna 10 000 forintja. (Nem érted miről beszélünk? Akkor irány a YouTube, Szomszédok, mert alapmű.) Az „beszállni az internetbe”, honlapot készíteni, és felkerülni valahogy az online térképre ma már elég egyszerűnek tűnik, tízezer forint nélkül is.

Az viszont már más kérdés, hogy megtaláljanak az ügyfelek és az oldaladon is maradjanak. Netán vásároljanak? Webes megbízásaink során számos látványos, illetve a laikusok számára rejtett hibával is találkozunk, amelyek ha nincsenek javítva, sajnos hiába van fent céged weboldala a világhálón, gyakorlatilag láthatatlan marad.

Összeszedtünk néhány fontos dolgot, amik nélkül labdába sem lehet rúgni, vagy csak a kispadról lehet nézni a konkurenciát:

Reszponzivitás
Nem kérdés, hogy a mobilos használhatóság, és a reszponzív webdesign ma már alapkövetelmény, hiszen a látogatók minimum fele mobil eszközről érkezik. Sokszor tapasztaljuk egy-egy weboldal megújítása során, hogy bár reszponzív, mégsem működik mobilon minden funkciója, nincs minden beállítva.

Felhasználóbarát kialakítás
Egy látogatónak a lehető legkönnyebben kell megtalálnia, amit keres, azaz oldalunknak a megfelelő navigációval és átlátható menüstruktúrával kell rendelkeznie. Ha elveszik a rendszerben, elhagyja az oldalt.

Keresőbarát kialakítás
Ha nem a megfelelő honlapkészítő készítette el weboldalad, akkor általában hiányoznak alapvető elemek, beállítások, amikre a keresőmotoroknak szüksége van ahhoz, hogy a weboldalt megjelenítse a szükséges kulcskifejezésekre. Előfordult néhány szélsőséges eset, amikor még a saját cég nevére keresve sem jön be az oldal. Ekkor akár a szerverrel is lehetnek problémák.

Web design 
Fokozza ugyan a felhasználói élményt, de a több elvét sokan elfelejtik. A jó design támogatja a tartalmat, és tükrözi a cég arculatát, filozofiáját. Fotók csakis jó minőségben legyenek feltöltve az oldalra. Inkább vásárolj stock fotót, ha nincs kapacitásod profi fotóst hívni.

Betöltési idő
Ha a látogatónak várnia kell az oldal betöltésére, akkor nagy valószínűséggel elhagyja azt. Másodperceken is sok múlhat. Ez több fejlesztési dologból tevődik össze, de az is probléma, ha az oldalon használt képek nincsenek megfelelően beméretezve.

Elérhetőségek
Ezt ne kelljen sokáig keresgélni! Tedd könnyen megtalálható helyre.

A kályhához és Ferihez visszatérve, először legyen meg a weboldalad célja! Mit szeretnél vele elérni, kiket akarsz megszólítani? Legyen szó új weboldalról, webshopról, landing oldalról egy projektedhez, vagy egy kis ráncfelvarrásról, mindenben tudunk segíteni!