programozó blog

Programozó képzés blog

A Facebookon most robbant be az egyik programozói csoportban a ViktorJava nevű oldal, ahol a blogger dokumentálja a Java programozói képzés során elért eredményeit. Az FB csoport tagjai persze rögtön elemezni kezdték a megosztott kódokat, de alapvetően elismerően nyilatkoztak az elért eredményekről.

A ViktorJava bloggere úgy kezdte el a programozást 2019. nyarán, hogy nem volt komolyan vehető programozói előélete vagy tapasztalata. Az egyik magyarországi oktatócég tanfolyamán vett rész, és a 2020-as év májusára fejezte be a Java SE modult. Ez a szakasz szólt az alapvető Java programozásról, ahol a hallgatók megismerkedtek a szoftverfejlesztési folyamatokkal, és végül elkészítették saját nagy programjukat.

A ViktorJava bloggere kicsit el is húzta a képzést, mivel egy olyan rendelésrögzítő szoftver megalkotását tűzte ki maga elé, amellyel a vállalkozása megrendeléseit is rögzíteni tudja. A grafikus felülettel működő szoftvert végül 26 programfájl együttműködése vezérli, és a blogger, ahogy elmondta a bejegyzéseiben, remekül szórakozott a munka során. Persze sokat is tanult, mivel egy-egy felmerülő problémára kutatni kellett a megoldás után, de a fáradozások meghozták a gyümölcsét.

A ViktorJava weboldalának készítője azóta már számos kisebb szoftvert készített, van olyan eszköze például, ami be tud olvasni egy CSV-be exportált URL-listát, lekérdezi a hozzájuk tartozó http státuszkódokat, majd kilistázza az eredményt egy ablakban.

A blog pedig a programozói képzés alapjaival még koránt sem zárult le, hiszen az oktatócég további tanfolyamain is részt vesz a blogger, most éppen a Maven következik, azután pedig a programozók együttműködésén alapuló Git megismerése. Az egészet a JPA és Hibernate nevű, fejlettebb Java-s adatbáziskezelés tanfolyam, illetve egy HTML és CSS modulrész koronázza még meg. Így a ViktorJava készítője is egyre közelebb kerül egy modern full stack fejlesztő tudásához, miközben folyamatosan újabbnál-újabb dolgokat ismer meg. A blogot minden programozás iránt érdeklődőnek érdemes követni, hiszen valódi bepillantás enged egy programozás tanfolyam életébe.

A ViktorJava weboldala máris több részből áll, a Java-hoz kapcsolódó rész itt található meg: programozó képzés

A weboldal Facebook oldala pedig itt elérhető: Programozó leszek