Padlófűtés ügyeljünk a rétegrendre

Padlófűtés: ügyeljünk a rétegrendre!

Ez az egyik leggyorsabb és legkomfortosabb fűtési megoldás, ha elektromos fűtőszőnyeget, -kábelt, -fóliát telepítünk otthonunkba. Amellett, hogy költséghatékony a működésük, könnyen beüzemelhetők és gyakorlatilag karbantartásmenetesek. Előnyük, hogy környezetbarát technológiáról van szó, és diszkrét megjelenésüknek köszönhetően bárhol elhelyezhetők.

Ahhoz, hogy mindez teljesüljön, nagyon fontos a helyiségmérethez választott, megbízható minőségű berendezés beszerzése. Az Elektromoskonvektorok.hu fűtőszőnyeg és fűtőkábel kínálatában szinte biztos, hogy megtalálod, amire szükséged van. Itt négyzetméter, belmagasság, hőszigeteltség alapján ki tudod számolni, hogy milyen teljesítményű elektromos készülékre van szükséged. 

Akár már meglévő burkolatra is rá lehet helyezni az új rendszert. De ha biztosra akarsz menni, és igazán hatékony fűtésre vágysz, akkor nem árt figyelni a telepítési rétegrendre. 

Első szint: alapozás

Akkor tud egy elektromos fűtőszőnyeg vagy -fólia megfelelően működni, ha a telepítése előtt jó alapozás történt. Ehhez tudatos, precíz előzetes tervezés szükséges. Tisztában kell lenned a helyiség méretével és egyéb adottságaival! Ennek alapján kell kialakítani a teljes munkafolyamatot. 

Második fázis: hungarocell réteg

Annak érdekében, hogy hosszú távú, strapabíró fűtési rendszert tudj kialakítani, lépésálló hungarocellt kell lefektetni. A vastagsága minimum 10 centiméter legyen, mert ez lesz kellően ellenálló, és jól is fog hőszigetelni.

Harmadik lépés: hőtükörfólia

Miután leraktad a hungarocell réteget, jöhet a hőtükörfólia! Ezt ne hagyd el, mert így lesz hatékony és egyenletes a fűtésed az egész helyiségben. Ráadásul még azt is meg tudod vele akadályozni, hogy a beton az EPS lapok hézagjaiba kerüljön. A hungarocellre tehetsz esetleg technológiai vagy mezőgazdasági fóliát is.

Jó, ha használsz vasrácsot is

A padlófűtés csöveit úgy tudod jól rögzíteni, ha vasrácsot is használsz. Ez a hőtükörfóliára kerüljön, és akár XPS darabokkal is megoldhatod, amennyiben szeretnéd a magasságot is emelni. Ügyelj mindenképp a csövek foglalatára! Ha elkészültél, ne feledkezz meg a dilatációs hézagokról, azaz a hőtágulásról! Amennyiben ezt figyelembe veszed, kiválóan lehet majd kezelni a felmerülő változásokat.

Zárófázis

Ha végighaladtál a fent felsoroltakon, következhet a csövek lefektetése, illetve rögzítése. Itt már nem árt, ha kérsz szakmai segítséget is. Ugyanis elég egy kis hiba, és az egész fűtési rendszer teljes mértékben tönkre is mehet.

Ahogy látod, a padlófűtés alapozólépéseit akár saját magad is elvégezheted, ha kellően elhivatott vagy, és szereted az aprólékos, precíz munkát. A fűtőtestek telepítéséhez azonban már elfér a szakmai segítség, sok múlhat rajta!