geotextília

Mikor van szükség a geotextília használatára?

A kertünk kialakítása során több mindent is szem előtt kell tartanunk, hiszen a növényeink csak akkor lesznek szép egészségesek, ha odafigyelünk rájuk. Sajnos több veszélynek is ki vannak téve, ami ellen védelmet kell biztosítanunk számukra.

Ott van például a gyomosodás, a talajerózió vagy a talaj hőmérsékletének változása, ami mind negatívan hat a növények fejlődésére.

A geotextília egy olyan eszköz, amivel elkerülhetjük, hogy az előbb említett jelenségek kárt tegyenek a növényekben.

Pontosan mi is az a geotextilként is emlegetett termék, és miért kell használni? Mennyibe kerül, ha a kertfenntartást rá akarjuk bízni valakire? Ebben az írásunkban ezekre a kérdésekre adunk választ.

Mi a geotextília?

A geotextília nem más, mint egy filcszerű anyag, ami tűnemezelt szálszerkezettel rendelkezik. Általában a fekete színű változatával találkozunk, de készül barna, szürke és fehér árnyalatban is. Elsődleges funkciója a gyomosodás megakadályozása, de emellett más előnye is van a használatának.

Ha ezzel a speciális textillel letakarjuk a földet, akkor a gyomok nem kapnak elegendő napfényt. Ennek aztán az lesz a következménye, hogy nem tudnak kifejlődni és elvenni a tápanyagot a növényeink elől. A geotextil a talajeróziót is megakadályozza, ugyanis a talaj apró, tápanyagban gazdag szemcséi fennakadnak rajta, a vizet viszont átereszti magán. Emellett pedig a talajhőt is megtartja, ezzel megakadályozva a fagy okozta károkat.

Milyen skálán mozognak a kertfenntartás árak?

A kertfenntartás árak minden esetben egyedileg kerülnek meghatározásra, hiszen nincs két egyforma kert. Az árkalkuláció során többek között az alapterületet, az udvar adottságait, illetve az egyedi igényeinket is figyelembe veszik. A kertfenntartási munkák közé tartozik a fű és a sövény nyírása, a gyomtalanítás, a gyepszellőztetés, illetve fák, bokrok metszése.

A kertgondozás folyamatos jelenlétet és figyelmet igényel, hiszen rengeteg feladat van, amit el kell végezni. Ha úgy érzi, hogy egyedül nem tudja megfelelően ellátni ezeket a teendőket, akkor bátran kérjen segítséget!