derékfájás

Mik a kifakadt gerincsérv tünetei?

Életünk során valószínűleg mindannyiunknál kialakul a porckorongsérv, amely az esetek bizonyos hányadában változatos klinikai tüneteket okozhat, de lezajlódhat különösebb panaszok nélkül is és szerencsére csak kis számban követel operációt. A következőkben azt vesszük sorra, hogy mik a kifakadt gerincsérv tünetei, mi okozza, és miként gyógyulhat spontán is ez az elváltozás.

Mi a gerincsérv (porckorongsérv)?

A porckorong (discus intervertebralis) a csigolyatestek között található korong alakú képlet, aminek van egy rugalmasabb belső része (nucleus pulposus) és egy több rétegből álló erős fala (anulus fibrosus). A porckorong alapvető feladata, hogy a gerincet alkotó csigolyák között fellépő terhelést elossza, a gerinc rugalmasságát és mozgékonyságát lehetővé tegye.

Porckorongsérvről akkor beszélünk, ha a csigolyák közti porckorong több rétegből álló erős, rostokból álló fala meggyengül, megsérül, átszakad és a kialakult nyíláson át a porckorong belsejét alkotó rugalmas-kocsonyás anyag áttör. A porckorong falán át kitüremkedő sérv részben összeköttetésben maradhat a porckorong belsejével, vagy attól el is válhat, mintegy teljesen szabad darabot képezve. A kialakult sérv folyamatos nyomás alá helyezheti a gerincvelői idegeket, fájdalmat és egyéb tüneteket okozva.

gerincserv

A betegség jellemzően a 35-45 közötti korosztályt érinti, de napjainkban egyre több a fiatal, 20 év alatti páciens is.

Mik a kifakadt gerincsérv tünetei?

A kifakadt gerincsérv tünetei változatosak lehetnek, a jelentkező fájdalom helyét (ami keletkezhet hirtelen, vagy kialakulhat fokozatosan) nagymértékben meghatározza a gerincsérv elhelyezkedése:

 • erős derékfájdalom
 • erős hátfájdalom
 • erős nyakfájdalom
 • végtagokba sugárzó fájdalom
 • izomgyengeség
 • zsibbadás
 • érzéskiesések
 • ideiglenes bénulás
 • mozgászavar
 • nagyon súlyos esetben széklet-vizelettartási zavar

A gerincsérv kiszakadás tüneteihez hasonló tünetekkel jár a gerinccsatorna-szűkület vagy csigolyaelcsúszás is – a diagnózis felállítása ezért orvosi feladat.

A fájdalom tulajdonságai – helyzete, mértéke – árulkodó lehet, a csigolyák érintettsége befolyásolhatja a tüneteket. Még az is előfordulhat, hogy lokálisan nem is okoz tünetet, de a lábakba hasító, nyillaló áramütésszerű fájdalom jelzi, hogy problémák vannak a gerincnél.

Leggyakrabban az ötödik csigolya érintett, amire a csípőbe és a lábakba sugárzó fájdalom, valamint a végtagok különböző pontokon jelenkező és különböző mértékű zsibbadása utal. Gyakran a fájdalom akkor erősödik fel, ha az érintett hanyatt fekszik és a lábát megemeli.

A harmadik, negyedik csigolya gerincsérvére utalhat a lágyékba és a csípőbe sugárzó fájdalom, míg az ágyéki csigolyák esetében a vádlin és a lábfej alsó részén érezhető fájdalom.

A gerincsérv kialakulásának okai

A gerincsérv kialakulásának számos oka lehet:

 • gyakran elég egy hirtelen mozdulat a sérv kiszakadásához – sok esetben ekkor derül ki, hogy a páciensnek már korábban is volt egy olyan gerincsérve, ami addig nem okozott tüneteket.
 • túl nagy súlyok cipelése (nehéz fizikai munka, edzés)
 • mozgásszegény életmód
 • ülőmunka
 • helytelen testtartás
 • túlerőltetés
 • lelki okok, túlhajszoltság, érzelmi terhek

Hogyan kezelhető a kifakadt gerincsérv?

A kiszakadt gerincsérv tünetei konzervatív kezelési módokkal is mérsékelhetőek. Ilyen a gyógytorna (McKenzie torna), amivel megerősíthetjük a hátizmokat, helyreállíthatjuk az elmozdult csigolyákat. Manuálterápiával a csigolyák közötti blokkok oldását kézzel végzett, speciális fogásokkal segítik elő. A manuálterápia akár gyógytornával is kombinálható.

Mennyi idő alatt gyógyul a kifakadt gerincsérv?

A kifakadt gerincsérv gyógyulási ideje a helyzet súlyosságától függ, ezért ennek pontos időtartamát nehéz meghatározni. Általában a sérv kiszakadása után néhány napon vagy héten belül már enyhülhetnek a fájdalmak, de ez még korántsem jelent gyógyulást. Egy biztos: az időben megkezdett terápiával felgyorsítható a regenerálódási idő, és az esetek jelentős részében megelőzhető a műtét szükségessé válása is.

Mi a tapasztalat a kifakadt gerincsérv spontán gyógyulásával?

Megfigyelték, hogy akinek kiszakadt gerincsérve van, annak nagyobb eséllyel húzódik vissza a sérv, mint akinek csak kismértékű a kitüremkedés. Tanulmánnyal támasztották alá, hogy a kiszakadt gerincsérv regressziójának 77% a valószínűsége, míg az enyhébb változatú protuziónál ez csak 33%. Ezt a tendenciát mutatja a teljes visszahúzódás aránya is kiszakadt gerincsérvnél 43%, protuziónál 15% volt megfigyelhető. [2]

A kifakadt gerincsérv súlyos és fájdalmas tünetekkel jár, de fennáll a spontán gyógyulás esélye. Lényeges, hogy a betegek mindig kérjenek orvosi tanácsot és mielőtt a műtét mellett döntenének mérlegeljék a konzervatív kezelési lehetőségeket is.