informatikai biztonság

Miért van szükség IBSZ-re?

Az internethasználat ma már minden cég alapvető tevékenysége. Szépen fokozatosan, szinte minden átköltözik a világhálóra, a papírokból digitális adat lesz. Az informatikai munkánkat szoftverek segítik, az egymás közötti kommunikáció is leginkább az online térben zajlik. A kényelem és a hatékonyság élvezete mellett a biztonságról sem szabad megfeledkezni.

Az IBSZ, vagyis az informatikai biztonsági szabályzat egy bizonyos infokommunikációs eszközöket alkalmazó szervezet vagy munkahely működését és dolgozóit védi kidolgozott módszereivel. Amennyiben jól készítik el és megfelelően használják, komoly eredményeket lehet a javára írni, leginkább a pontos és megbízható információfeldolgozást és kezelést. Alapdokumentum, aminek meglétét jogszabály is előírja. Meghatározza, az információ rögzítésének és feldolgozásának módját, tárolását, előállítását, illetve a védett elérési utakat.

Döbbenetes, de a hazai cégek egy része még mindig különösebb biztonsági intézkedések nélkül használja az online felületeket. Pedig a szaporodó távmunka még nagyobb támadási felületet ad az online folyamatoknak.

Az infokommunikációs eszközök rendeltetésszerű és biztonságos használata elengedhetetlen, éppen ezért az informatikai biztonsági szabályzat készítése hozzáértő szakembert kíván. Helyes használatával biztosíthatók az adatvédelem elvei, érvényesülhetnek az adatbiztonság követelményei és nem kell tartani a jogosulatlan hozzáférésektől sem.

Amennyiben az IBSZ elkészítése megvalósul, körvonalazódnak azok a védelmi intézkedések, melyeket a napi munka során be kell tartanunk. A szabályokat követve, rendeltetésszerűen kell használni a kiépített informatikai rendszereket, de az üzembiztonság érdekében ezek rendszeres karbantartása, üzemeltetése is fontos feladat. Amikor pedig meghibásodásra kerül a sor, annak elhárítása is szakszerű, gyors reakciót kíván.

Az adatvédelem és adatbiztonság a cég és egyes csoportok, szervezetek alapvető érdeke. Az informatikai folyamatokat veszélyeztető események megelőzését is az IBSZ javára írhatjuk. Az illetéktelen felhasználás rendkívül hátrányos következményekkel járhat, ezért elengedhetetlen a megelőzés és az elhárítás kidolgozása.

Az IBSZ hatálya általában nem csak a szervezet informatikai rendszereire és a feldolgozás folyamatára terjed ki, hanem a feldolgozás után tárolásra kerülő iratokra, adatokra a folyamat teljes ciklusa alatt.

Bízzuk szakértőre ennek a fontos dokumentumnak az elkészítését!