kijelzovedofolia

Miért válassz gyorstöltőt mobilodhoz?

Gyorstöltőt keresel? Nem tudod milyen gyorstöltőt válassz mobilodhoz? Rohanó világunkban, mindig mindent egyre gyorsabban szeretnénk elintézni, le tudni, megcsinálni, Nincs ez másképp mobiltelefonunk töltésével sem. Mire figyelj, ha gyorstöltőt választasz? A leadott teljesítménynek pontosan meg kell egyeznie azzal, amit a mobilod képes kezelni. A legtöbb okostelefon több teljesítményszintet is képes kezelni, de nem mindegyiket. A nagyon régi tápegységek csak 5 wattot képesek teljesíteni. Az iPhone gyorstöltők körülbelül 18 és 20 wattot tudnak teljesíteni. Tudtad, hogy nem csak Apple gyártmányú töltővel lehet iPhone-t gyorstölteni, más gyártó gyorstöltője is használható erre, ha támogatja az USB Power Delivery (USB-PD) szabványt. Ezt keresd vásárláskor, és figyelj arra, hogy legalább 18 wattos teljesítményre legyen képes. A Samsung gyorstöltők 15 és 25 wattot teljesítenek. Szakemberek azt mondják, hogy USB-C-n keresztül akár 65 wattos töltési teljesítmény is lehetséges, és akár laptopot is tölthetsz vele.

Mobiltelefon gyorstöltők

A gyorstöltés az a speciális technika, amely lehetővé teszi a gyors töltést. A cél az, hogy töltsd fel az akkumulátorod a lehető leggyorsabban anélkül, hogy az okostelefonod túlmelegedne vagy az akkumulátor szenvedne. Ne feledd, a nagyobb feszültséggel és áramerősséggel rövidebb idő alatt több energia továbbítható, de csak annyi, amennyit az akkumulátor enged. Ebben az esetben az aksid a szűk keresztmetszet. Jelenleg a leggyakrabban használt gyorstöltők a Qualcomm Quick Charge és az USB Power Delivery. Számos márka használja ezek közül legalább az egyiket.

Mennyire fontos a teljesítmény?

A watt egy hozzávetőleges irányérték arra a sebességre, amellyel a töltés ideális esetben végbemegy. Ne feledd azonban, hogy csak a lehetséges maximális teljesítmény van megadva. Ez azonban csak a töltési folyamat elején érhető el. Minél jobban feltöltötted az akkumulátort, annál lassabb a további töltési teljesítmény. A töltés gyorsasága sokszor a telefonodtól is függ. Hogyan lehet ez? Nem minden mobiltelefon tölt gyorsabban egy gyorstöltővel. Ahhoz, hogy valóban működjön a gyors töltés, a mobiltelefonnak és a töltőnek ugyanazt a nyelvet kell beszélnie, vagyis mindkét készüléknek ugyanazt a gyorstöltési rendszert kell támogatnia.

Gondolom most azt várod, hogy mondjuk is egy olyan töltőt, amit jó. A Samsung EP-TA800 töltő. A Samsung EP-TA800 tökéletes olyan modern Samsung okostelefonok töltésére, mint a Galaxy S21, amelyek akár 25 wattal támogatják a gyorstöltést. Erről a töltőről még érdemes elmondani, hogy praktikus és vékony.

Jelentős sebesség előnyt érhetsz el a gyorstöltőkkel. Például az Apple azt ígéri, hogy az iPhone-okat körülbelül 30 percen belül félig feltöltődnek a megfelelő töltővel. A Xiaomi például azt mondja, hogy mobiltelefonjai mindössze nyolc perc alatt teljesen feltölthetők. Szeretnénk rögzíteni, hogy a gyorstöltés vezérlése a konnektorba dugott adapterrel és a telefonba beépített chipekkel történik. Olyan nem fog megtörténni, hogy egy telefon tönkremegy csak azért, mert egy másik gyártó más szabványú gyorstöltőjét használtad. Más nem történik, maximum annyit fogsz tapasztalni, hogy a várt sebesség helyett lassabban a tölt a telefonod.

A töltőkábel

A kábelnek is alkalmasnak kell lennie a gyorstöltésre. A nagyobb mennyiségű energiát biztonságosan kell tudni továbbítani, és a csatlakozóknak megfelelőnek kell lenniük. Az USB Power Delivery-n keresztüli gyors töltéshez például általában USB-C kábelre van szükség, különösen Apple mobiltelefonokhoz, USB-C-Lightning kábelre.

Jó tanács

Mielőtt gyorstöltőt vásárolsz, ellenőrizd, hogy kompatibilis-e a mobiltelefonodhoz, ami annyit jelent, hogy mindkettő támogatja ugyanazt a gyorstöltési rendszert. A ProtectFol webáruházban széles választékban találsz töltőket, gyorstöltőket, kábeleket. Amennyiben nem vagy benne biztos, hogy a megfelelő eszközt választottad, keress minket szívesen segítünk. Nem kell feltétlenül márkás töltőt választanod lennie. A termékleírásban szinte mindig feltüntetjük, hogy a töltő mely modellekkel kompatibilis, és néha azt is, hogy milyen kábelre van szükség.