elektromos autó töltés

Miért inkább otthon érdemes tölteni az elektromos autót?

A legnagyobb kérdés a villanyautókkal kapcsolatban továbbra is az, hogy mégis hogyan érdemes megoldani a töltést? Általában két útvonal közül lehet választani: inkább a nyilvános töltőállomásokra hagyatkozunk, vagy telepítünk otthonra egy saját fali töltőt, töltőoszlopot. Miért inkább utóbbi a jobb választás?

A nyilvános töltés nem mindig a legjobb választás

Az elektromos autó iparága az elmúlt években hatalmas fellendülést mutatott, és ez a lendület továbbra sem csökken, sőt! Ahogy egyre több nagyobb gyártó száll be, valamint jelennek meg az új szereplők a piacon, úgy gyorsul a fejlődés is. Igaz ez az autókra és a hozzájuk használható kiegészítőkre is. Ez azt is jelenti, hogy ma már sokkal hatékonyabb, minőségibb termékek közül lehet válogatni. Az elektromos autó töltő beszerzése egyszerűen megoldható például az eautotoltokabel.hu segítségével.

De miért éppen otthon töltsük a járművet? A nyilvános töltőállomásoknak megvannak az előnyeik, de a hátrányaik. Az igaz, hogy sokkal gyorsabb töltést kínálnak, mint az otthon telepíthető és használható változatok. A villámtöltésnek köszönhetően akár 15-30 perc alatt is feltölthetjük az akkumulátort 0%-ról 100%-ra.

Ennek azonban “ára van”, és itt nem feltétlenül a közvetlen költségekre gondolunk. A villámtöltés hátránya, hogy az akkumulátort nagyon felhevíti, ami hosszú távon képes degradálni a teljesítményét, a kapacitását. Ha rendszeresen a gyorsabb, erőteljesebb nyilvános töltőállomásokat választjuk, az negatív hatással lesz az egész elektromos autóra.

Továbbá a villanyautók népszerűsége valósággal berobbant az elmúlt években. Az infrastruktúra nem feltétlenül tudja tartani ezzel a lépést, így még gyakran alakulhatnak ki sorok egy-egy frekventált helyen, ami miatt az egész napunk megcsúszhat. Ezzel szemben az otthoni töltés bármikor elérhető.

Kényelmesebb és költséghatékonyabb

Ma már olyan “okostöltők” közül lehet választani, amelyeket akár az okostelefon segítségével is lehet irányítani. Időzíthetjük a töltést, szabályozhatjuk a teljesítményt, és értesítést kaphatunk arról, ha a töltő végzett a művelettel. A modern eszközök képesek folyamatosan monitorozni otthonunk hálózatának terheltségét, így a túlzott energiafogyasztás miatt sem kell aggódni. Mindig lesz elegendő energia a háztartási eszközöknek. Ha pedig plusz forrás szabadul fel, azt a töltő automatikusan az autó akkumulátora felé irányítja. 

Először konzultáljunk egy szakemberrel

Fontos megemlíteni azt, hogy nem lehet bármilyen otthoni töltőt telepíteni az ingatlanba. Először egy szakembernek fel kell mérni a hálózat teljesítményét, és ez alapján megtalálni azokat az eszközöket, amelyeket képes elbírni a rendszer. Mind a felmérést, mind a telepítést csak hiteles villanyszerelő végezheti el. Csak így garantálható a biztonság a felhasználás során. Az otthoni töltő használata sokkal kényelmesebb, mint a nyilvános változatok.