képernyő mentés windows

Képernyő fotó készítése Windows-ból

A számítógépeken található „print screen” (képernyő mentés) gomb segítségével a legkönnyebb. Az angol szavak rövidítése PrtScn, így sokszor ezt a feliratot látjuk a billentyűzetünkön. Rendszerint a jobb felső részen található, de ahány gyártó annyi féle helyre tudja pakolni a gombot. Laptopokon ráadásul sokszor más gombokkal együttesen alkalmazható.

Pár példa, hol keresgélhetjük a print screen gombot

Képernyőkép mentés, képernyő fotó Windows alatt

Ha sikeresen megnyomtuk a képernyő mentése gombot, még nem értünk a feladataink végére, ugyanis alap esetben ilyenkor csak a „vágólapra” került a képernyőnk tartalma, ezt még valahová be kell illesztenünk. Ha el akarjuk menteni későbbre, akkor a minden windowsos gépen megtalálható MS Paint alkalmazást nyissuk meg és ide vagy a beillesztés, vagy a CTRL+V billentyűk lenyomásával be tudjuk helyezni, majd utána menthetjük tetszőleges néven.

Ha tovább szeretnénk küldeni, a legtöbb alkalmazás – pl. gmail, facebook, messenger – tudja kezelni a vágólapot, így simán beilleszthetjük a mentett (vágólapon lévő) képet az emailjeinkbe, vagy a facebook posztunkba, de küldhetjük messengeren is a szakértőnek, mit látunk mi a képernyőn.

Ha egy-egy alkalomról van szó, ezzel a megoldással el leszünk, a paintben még egyszerű szerkesztéseket is elvégezhetünk. De ha rendszeresen akarunk képernyő mentéseket készíteni, ennél okosabb és praktikusabb módszerekre van szükségünk.

Képernyőkép készítése professzionálisan

Ilyenkor általában egy alkalmazást használunk erre a célra. Gamereknek jellemzően a játékban kell megkeresniük a beállításokat, vagy telepítenünk egy erre szolgáló programot. Erről külön cikkben értekezünk. Irodai, vagy otthoni felhasználásra a legjobb a Lightshot nevű ingyenes alkalmazás, melyet itt tölthetsz le: https://prnt.sc/

Miután fut a gépen, a képernyőkép készítése valóban gyerekjáték lesz. Amikor megnyomod a prtscn gombot, egy kicsit elsötétül a képernyő és itt bármilyen területet ki tudsz jelölni a bal gomb nyomva tartásával,  majd amikor elengeded a gombot, rögtön egy gyors menüt kapsz, ahol kiválaszthatod mit szeretnél vele kezdeni. Mentheted, másolhatod, de akár rögtön a nyomtatóra is küldheted.