Hosts file szerkesztése – ha gond van a domain eléréssel

Sokan nem ismerik ezt a hasznos kis trükköt, pedig webfejlesztésnél néha valóban „életmentő” lehet. A rövid technikai háttér: Az interneten zajló kommunikáció valójában nem „szöveges” címek között zajlik, hanem számok között. Mit jelent ez? ha pl a ShareMouse Magazint akarod elérni, beütöd a böngésződbe azt, hogy sharemouse.hu. Ez a domain név. A kommunikáció valójában a domain névhez rendelt IP címmel fog zajlani, ami az esetünkben 185.51.191.27.

Ha nem tudod, milyen IP cím tartozik a domain nevedhez, segít a „ping” parancs. Ezt parancssorba (dos ablakba) kell beírni és megadja többek közt az ip címet is. 

ping dos ablakban

Na de mi van akkor, ha megvan az IP címünk (pl mert tudjuk a saját tárhelyünk IP-jét), de még nincsen domain név hozzárendelve. Pl. mert még nem vettük meg, vagy máshová mutat és új fejlesztést akarunk „éles” környezetben tesztelni, vagy akármiért.

Az IP címeket a domain nevekhez a domain név szolgáltatók rendelik hozzá (mint a régi telefonkönyveben a neveket a telefonszámokhoz), ők üzemeltetik a DNS szervereket. Tehát, ha te beütsz egy domain nevet, a rendszer körülnéz a DNS-ben, ha ott nem találja, akkor azt mondja, hogy „A webhely nem érhető el A(z) nincsdomainevem.hu szerver IP-címe nem található.” Jogos, hiszen az a bajunk, hogy még, vagy már nincsen domain nevünk regisztrálva.

Itt jön a trükk. A DNS-nek létezik egy lokális változata is, ahol kézzel tudjuk összerendelni a domain neveket az IP címekkel. Ez pedig a varázslatos „hosts” file (így kiterjesztés nélkül!). Lelőhelye változó, Windows alatt a Windows/System32/drivers/etc könyvtárban, mac/linux alatt a sima /etc-ben található. FIGYELEM! A hosts file csak admin joggal elérhető és általában írásvédett, így a szerkesztése nem annyira egyszerű! Aki itt elakad, az jobb, ha nem is nyúl hozzá.

Nincsen más dolgunk, mint ide felvenni a nekünk kellő domain nevet és társítani a megfelelő IP-vel (szerk. természetesen előtte a tárhelyen meg kell csinálni a domain hozzárendelést!). A fomátum: először a 4 tagú ip, aztán a domain név, közte szóköz. Van még itt jó pár bejegyzés, de azzal nem kell foglalkozni. A # (hashmark) karakter a sor elején azt jelzi hogy a rendszer nem veszi figyelembe az adott sort. Gyakorlatilag a komment jelzése. Ha nem akarod kitörölni a már meglévő összerendeléseket, hátha később is kell, elég a sor elejére rakni egy hash markot.

A használatával bánjunk óvatosan, ugyanis a rendszerek először a hosts file-t nézik meg, ha ott találnak bejegyzést nem keresnek tovább! Éppen ezért, ha már nincsen rá szükségünk, rakjunk elé # karaktert, így a későbbiekben nem tépjük a hajunkat, ha valami UFÓ hiba merülne fel.

Mikor lehet hasznos?

Pár példa:

  • weboldal költöztetés másik tárhelyre
  • éles tesztelés
  • ha már megvan a domain név és a tárhely, még nem futott végig a regisztrációs folyamat, de már dolgozni akarsz rajta
  • valami gond van a DNS szerverekkel
  • lejárt a domain neved, elvitték, de még menteni akarsz róla ezt-azt gyorsan
  • meg akarsz tréfálni valakit és a kedvenc oldalát átirányítod. De utána fuss! 🙂

Kiegészítések, jó tudni

  • a hosts fájlt egyes védelmi szoftverek (AV, FW) is képesek megfogni
  • figyelni kell az elgépelésekre