Hogyan válasszunk mennyezeti lámpát

Hogyan válasszunk mennyezeti lámpát?

A lámpatestek elhelyezésének egyik gyakori megoldása, hogy valamilyen módon a helyiség plafonjához rögzítjük őket. Régebben gyakori megoldást jelentettek a csillárok, melyek ugyan a plafonról függnek alá, de igazából a térbe lógatva bocsátanak ki fényt. Ebben az írásban a mennyezeti lámpákról fogunk írni, melyek teljes terjedelmükben a mennyezet síkjához közel maradnak, így a fényt lefelé szórva egyenletes megvilágítást biztosítanak.

Mire szeretnénk használni?

Egy, a Fürdőszoba-Szaniter Shop kínálatában található mennyezeti lámpa többféle funkciót is betölthet: alkalmazhatjuk fővilágításként, kiegészítő világításként vagy pusztán hangulati elemként is. Ezt még a vásárlás előtt el kell dönteni, hiszen ez határozza meg a kiválasztott modell méretét és fényerejét. Hangulatvilágításnak minél diszkrétebb a lámpatest, annál jobb, és fényerőben sem kell komoly teljesítményt nyújtania, míg egy nappali fő világítóteste be kell szórja a teret, és az sem árt, ha berendezési tárgyként is megállja a helyét.

Az adottságokat is fel kell mérni, hiszen ahol álmennyezet van, ott süllyesztésben is gondolkodhatunk, szilárd födémre való rögzítés esetén viszont ez az opció nem áll rendelkezésre.

Kényelmi funkciók

Választhatunk számos kényelmi funkció közül is: ilyen lehet például a fényerő szabályozása vagy éppen a választható színhőmérséklet is.

A fényerő-szabályozást érdemes választani, hiszen tényleg igazán praktikus: az esti tv-nézéshez alacsonyabb fényerőt választhatunk, épp csak annyit, hogy kényelmesen mozoghassunk a térben.

A színhőmérséklet szabályozása pedig akkor jöhet igazán jól, ha különböző atmoszférákat szeretnénk megteremteni egyazon térben, a hideg fény steril hatást kelt, a melegebb árnyalatok pedig kellemes odúvá varázsolnak bármilyen helyiséget.

Mennyi a lumen?

A mennyezeti lámpát nem feltétlenül kell hasraütésre megválasztani, hiszen ki is számolhatjuk pontosan, mekkora fényerővel érhetjük el a kívánt hatást, tölthetjük be a kívánt funkciót.

Ha fővilágításban gondolkodunk, a hozzáértők azt mondják, négyzetméterenként 180-200 lumen szükséges, tehát ha a nappalink 20 négyzetméter, akkor 3600-4000 lumen közötti fényerővel tudjuk a teret kielégítően bevilágítani.

Természetesen a lámpa formája is számít, főszabály szerint minél nagyobb az átmérő, annál nagyobb a szórás. Nagyobb lámpa esetén a forma minél letisztultabb, annál könnyebben illeszkedik a szoba többi berendezési tárgyához.

Megoldást jelenthet több kisebb lámpa is, itt már bonyolultabb kiszámolni, hogy összességében melyiknél mennyi fényerő az ideális, hiszen nagyban függ az elhelyezkedésüktől is. Használhatunk erre a célra mini paneleket és spotokat süllyesztve vagy akár falon kívül is.

A süllyesztéshez praktikus elem a beépítő keret, ami a lámpa billentését, irányítását is lehetővé teszi, amivel még pontosabban megtervezhetjük lakásunk, irodánk megvilágítását.