Hogyan építsd meg a választott makettet?

Kezdő makettezőként bizonyára foglalkoztat a kérdés, hogy léteznek-e ajánlott lépések, illetve hogyan érdemes nekilátni a miniatűr példány megépítésének.

A folyamatos technológiai fejlődés hatással van a realisztikus modellek piacára is, gondoljunk csak a 3D nyomtatásra, amelynek köszönhetően sokkal részletgazdagabb remekművek készülhetnek. Azonban a tökéletesre szabott részegységek még nem garantálják a sikert, meg is kell építeni a kész makettet.

Fókuszálj az összeállítási útmutatóra!

Amint megérkezik a Modellfutár oldaláról rendelt maketted, kezdd azzal, hogy alaposan szemügyre veszed a mellékelt útmutatót. Ez ugyanis tartalmaz egy térképet az alkatrészekről, egy festési ajánlást, valamint a javasolt festékek listáját is. Fontos azonban, hogy a megfelelő színpalettával vesd össze, például az Airfix cég a saját (Humbrol) festékcsaládját preferálja, így a feltüntetett számok a Humbrol színpalettában található árnyalatokat jelentik.

Az összerakási útmutató szerencsére komoly segítséget jelent, vagyis megadják benne az építési sorrendet, amit persze nem kötelező elfogadni, de a kezdeti időszakban mindenképpen érdemes. Később már kialakulhat egy saját rutin, előfordulhat, hogy máshogy csoportosítva gyorsabban haladsz majd.

Az “alkatrész térkép” szintén nagyon hasznos, ugyanis általa leellenőrizheted, hogy minden szükséges elemet tartalmaz-e a készlet. Megvannak-e a keretek, a részegységek a megfelelő helyen találhatók meg? Térkép hiányában az összeállítási rajzot hívd segítségül, viszont így egy kicsit hosszabb ideig tart majd az ellenőrzés.

Mit jelölnek a keretek? 

A szettben lévő keretek valamilyen módon azonosíthatók, általában betűkkel jelölik, a bennük található alkatrészeket pedig számokkal. Vagyis az útmutatóban hivatkozott betű és szám kombinációja megadja a pontos alkotóelemet.

Érdemes felcímkézni a kereteket, így hamarabb megtalálod a megfelelőt a munkafolyamat során. A jelölés kapcsán annyit még érdemes megjegyezni, hogy a festékkódokat szintén számokkal azonosítják, azonban ezeket keret nélkül. A bekeretezettek az alkatrészekre utalnak, ahogyan korábban már beszéltünk róla.

Az útmutatóban több variáció is helyet kaphat, ilyenkor eldöntheted, hogy melyik szerint készítenéd el a makettedet, például nyitott vagy zárt kabin, esetleg típusvariációk.

Érdemes tanulmányozni a rajzokat még a munka megkezdése előtt, némelyik alaposan feladhatja a leckét, és talán több időbe telik az értelmezése. A sok gyakorlás után már jóval gyorsabban fog menni.

Konkrét lépések

Az alkatrészek leválasztását követően nem maradhat ki a csiszolás és a szárazpróba, vagyis akkor következhet a ragasztás, ha tökéletesen illeszkednek az elemek. Ezután a részegységeknél is el kell végezni a szárazpróbát, majd jöhet a ragasztás és a festés.

A hézagok eltömíthetők, csiszolhatók, amit követhet az alapozás, festés, matricázás. Végső lépésként pedig a koszolások, egyedi effektek megjelenítése. Ne feledd, hogy kitartó munkával szép eredmények érhetők el!