függöny

Gyakorlatias tanácsok függönyválasztáshoz

A függönyök dekoratív hatást nyújtanak otthonunkban, emellett pedig funkcionális kiegészítők is, melyek segítenek a napfény beáramlásának szabályozásában, védik magánéletünket a kíváncsi tekintetektől és a belső tér kialakításának is fontos elemei.

A függöny választása előtt többféle szempontot érdemes figyelembe venni. Miután a választék igen széles, így nem könnyű a döntés. A legtöbb üzletben, mint például a mömax kínálatában is rengeteg féle függöny található. A textíliák színe, mintázata, szövése, a felhasznált anyag változatossága mind olyan összetevő, melyek döntés elé állítanak. Ahhoz, hogy az összhang teljes és a választás könnyebb legyen, adunk néhány tippet.

Milyen típusú függönyt válasszunk a nappaliba?

Otthonunk meghatározó részét képezi a nappali, ahol sok időt tölt együtt a család. Itt fogadjuk a hozzánk érkező vendégeket, így a helyiség stílusát érdemes úgy kialakítani, hogy az jellemző legyen a lakás használójára, kényelmes és barátságos hangulatot árasszon. A természetes fény beengedése fontos, de a magánélet védelme is elsődleges.

Kiváló fényáteresztő képességű vékony, légies anyagok, mint például az organza vagy a selymes tapintású voile, szépen megszűrik a fényt, ezáltal kellemes hangulatot teremtenek a szobában. Tartós és könnyen tisztítható, kedvezőbb árú változatként használhatunk poliészter függönyt is. Az esti sötétítéshez vékony reluxa vagy roló előnyös, melyeket a függönyökkel kombinálva, több lehetőségünk van a fény szabályozására.

Készfüggöny vagy varratott?

Sokakban felmerül a kérdés a függöny kiválasztásánál, hogy az áruházakban kapható kész darabokat válasszák vagy egyedileg varrassák meg az anyagot. Mindkét variációnak vannak előnyei. Azok számára, akik sztenderd méretű nyílászárókra keresnek függönyt, jó lehetőség a készen, méretre varrt anyagok közül választani. A panelházakban, Kádár-kockákban általában hasonlóak az ablakméretek, így általában megfelelőek a készfüggönyök.

Az új építésű otthonok, családi házak elrendezése változatos, így rengeteg helyen egyedi, méretre készült nyílászárók találhatóak. Számukra megoldás a varratott változat, melynek felhelyezése is eltérhet a falra fúrt karnisos megoldásoktól. 

A méretezésben rejlő buktatók

Fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet a méretválasztásnál előforduló buktatókra. Számos vásárló esik abba a hibába, hogy az ablak méretéhez választ függönyt, nem pedig a karnis vagy függönysín méretével számol. Mindig vegyünk hozzá még plusz 25-30 centit mindkét oldalon ehhez a mérethez. Továbbá a szélesség megállapításához vegyük hozzá a redőzöttséget, mely miatt legalább a dupláját kell vennünk a könnyű anyagnak. Sötétítő függönyök esetében elég másfélszeres szövettel számolnunk.

A hosszúság tekintetében általában vagy a párkányig, az ablakkeret aljáig, esetleg a földig érő függönyméretet választhatjuk. Ennek meghatározása már egyedi preferencia kérdése, kisállatot tartók számára praktikusabb a rövidebb hossz mellett dönteni.