online oktatás

Az online oktatásé a jövő – a tökéletes LMS mindent megold

Az online oktatásban hatalmas potenciál rejlik. Az utóbbi évek során ez bizony kiderült, a COVID19 alatt: hatékonyan lehet tanítani online, de érteni kell hozzá, és tudni kell annak csínját-bínját. Alapvetően nem mindegy, hogy milyen oktatási keretrendszert választunk a munkához. De hogyan érdemes dönteni?

Milyen tulajdonságokkal rendelkezik egy jó LMS?

Minden jó e-oktatási rendszer (system) rendelkezik pár olyan tulajdonsággal, mely elengedhetetlen ahhoz, hogy igazán minőséginek lehessen nevezni ilyen szempontból.

Ilyen például a megfelelő felhasználói ergonómia. Ez nem csupán az adminok számára fontos, hanem felhasználói szemmel is gyakorlatilag elengedhetetlen. Hiszen, ha nem lehet a rendszerrel hatékonyan kvízeket összeállítani, akkor a tanítás eleve nem lehet hatékony. De ha a felhasználóknak kell sokat gondolkodnia azon, hogy a rendszer hogyan működik, az is nagyon előnytelen lehet.

Ezen felül, kiemelten fontos legyen, hogy a rendszer megfelelően strukturált legyen. Megfelelően lehessen benne például leckéket összeállítani, illetve, ezeket sorba rendezni.

e-learning

Hogyan tesztelhetünk igazán jól egy ilyen LMS rendszert?

A siker titka abban rejlik, hogy próbáljunk meg jó kérdéssorokat összeállítani, és jól kitalált leckéket, melyek a tananyagot tényleg teljesen hűen tükrözik vissza. Nagyon fontos, hogy alaposan teszteljük le, hogy minden feladattípust fel tudunk-e vinni a rendszerbe, mely szükséges. Ha van olyan, amelyre gyakran lenne szükségünk, de nem boldogulunk vele, az már eléggé rossz jel.

Mennyibe kerül a licenszdíja egy ilyen szoftvernek?

A licenszdíj sok mindentől függhet, ez egy összetett és komplex kérdés. Vannak olyan programok, melyek kvázi fix árazásúak, és vannak olyanok, melyek jutalékos jelleggel működnek. Ez azt jelenti, hogy mindig másra és másra kell számítanunk.

Az igényeinket alapvetően az dönti el végső soron, hogy pontosan hány tanulónk lenne, és hogy mennyire fontos a rendszerminőség. Hiszen, ha alacsonyabbak az elvárások – például ilyen lehet az egyetemi környezet – akkor nyilvánvalóan máshogy fogunk a kérdéshez hozzá állni. De egy nagyvállalat nem igazán engedhet meg magának egy komolyabb baklövést, vagy egy adatszivárgást.

Hogyan kell egy ilyen rendszert beüzemelni?

Erre sincs aranyszabály. A kérdésre a válasz mindig attól függ, hogy az pontosan hogyan működik. Vannak például felhő alapú rendszerek és vannak akár olyanok is, melyeket a saját környezetünkbe installálhatunk fel. Ez teljes mértékben attól függ, hogy a fejlesztők mit tesznek lehetővé. Ez is egy komoly szempont lehet a választásnál, hiszen nem mindegy, hogy a konfigurációkkal nekünk kell-e majd szenvedni, vagy sem.