Toyota ABS kocka

Az ABS meghibásodásának veszélye

Városlakóknak természetbe indulni leginkább autóval érdemes. Egy jól megtervezett út megóvhat minket a dugóktól, fennakadásoktól, a hatalmas forgalomban való kóválygástól, így korábban járhatjuk az erdőt, völgyeket, dombokat, hegyeket. Probléma azonban az autóval is lehet, nem csak az utakkal. Az ABS hibának eseteként vannak fontos jelei, amik figyelmeztetnek minket a meghibásodásra.

Gyakori hiba ok az ABS kocka meghibásodása. Emiatt fontos ennek jeleit ismernünk, hogy időben megjavíttathassuk a hibás alkatrészt. Egyébként is bármilyen fékproblémát nagyon komolyan kell vennünk és azonnal cselekednünk. Leginkább új autókban található ABS, ami egy biztonságunkat óvó berendezés. Azt gátolja meg, hogy az autó megcsússzon, megpördüljön egy hirtelen fékezés esetén. Ennek köszönhetően könnyebben, rövidebb fékúttal tud megállni. Ez mind probléma nélkül működik abban az esetben, ha az ABS nem hibás. A gyors megállást a blokkolásgátló segíti, ami nem engedi, hogy a kerekek a fék lenyomásával rögtön leblokkoljanak, hanem finom gördülésekkel forgatják tovább a kerekeket, így az autó stabil marad. Abban az esetben viszont, ha például a Toyota ABS kocka hibás, ez nem fog működni. Na de mi is történik, ha meghibásodik az ABS kocka?

Ebben az esetben nem működik az ABS úgy, ahogy említettük. Hirtelen fékezés esetén kipördülnek a kerekek és már közel sem vagyunk biztonságban az autóban. Ennek észrevehetjük a jeleit, így nem kell egy baleset során megtapasztalnunk milyen az, amikor hibás az ABS kocka. A kérdés az, hogy mik a jelek? Először arra lehetünk figyelmesek, hogy szivárog a fékfolyadék, vagy arra, hogy nem megszokottan működik a fékpedál. Sajnos az ABS visszajelző lámpa nem világít ilyenkor, hiába bízunk benne, ezzel szemben a lábunk beeshet a fékpedállal együtt, egészen a karosszériáig. Érzékelhetjük azt is, hogy a fék is lejjebb fog, vagy akár az autó csúszkálását fékezéseknél.

Hibajelek esetén ne ijedjünk meg, az ABS kocka cseréje nem olyan drága, mint azt gondolnánk, de ha egyszerű javítatlan, használt alkatrészt vásárlunk, hamar felléphet ugyan ez a hiba. Emiatt érdemes javított ABS kockára cserélni a hibást.