A páramentesítés fontosságáról

A páramentesítés fontosságáról

Se a túl magas, se a túl alacsony páratartalom nem kedvező beltérben. Az ideális arány 40-60% között mozog. Ha ettől kevesebb, akkor száraz lesz a levegő, és kiszáradhatnak a légutak, ami köhögéshez vezethet. Abban az esetben, ha meghaladja a 60%-ot a pára mennyisége, penészesedési folyamatokat indíthat el, ami szintén irritálhatja a nyálkahártyát. Ilyenkor jól jön, ha van otthon egy párátlanító berendezés.

Ma már rendkívül sok eszköz létezik az optimális páraszint elérésére és megőrzésére. Éppen ezért nem egyszerű kiválasztani, hogy melyik számunkra a legideálisabb. A döntéshez nézzünk körül a Páramentesítő.hu oldalon található többféle páramentesítő között is! Vegyük figyelembe az érintett helyiség adottságait, illetve a zajszintet és persze a saját elvárásainkat is!

Néhány tipp a páramentesítéshez

Akár új építésű, akár régebbi már az otthonunk, nem árt egy higrosztátot vagy egy meteorológiai állomást beszerezni, hogy mérni tudjuk a páraszintet. Ha ezek a készülékek magas páratartalmat mutatnak, akkor vessünk be néhány házi praktikát!

  • Az első, ami kulcsfontosságú: a szellőztetés. Persze télen és nyirkos időben ne hagyjuk nyitva órákra az ablakokat, mert csak ronthat a helyzeten. Inkább többször és rövid ideig szellőztessünk!
  • Akár szereltethetünk is szellőztetőt az nyílászárókra, így folyamatosan áramlik majd be a friss levegő.
  • Lehetőség szerint ne teregessünk a lakásban, inkább zuhanyozzunk fürdés helyett, és főzésnél használjuk a páraelszívót!

A fentieket jól kiegészítheti egy páramentesítő berendezés, mellyel minden évszakban optimális páraszintet tudunk teremteni.

Mi is pontosan a párátlanító?

A páramentesítő nem más, mint egy kompresszorral működő hűtve szárító gép. A hűtőkhöz hasonlóan üzemel. Beszívja a párás légmennyiséget egy hőcserélőn keresztül, majd egy hideg felülettel érintkezve abból kicsapódik a pára egy tartályba. Ez lesz a kondenzvíz. A páramentes levegő pedig felmelegítve jut vissza a térbe.

Milyen páramentesítők léteznek?

Megkülönböztetünk ipari és háztartási célra tervezett párátlanítókat. Az otthoni használatra javasolt berendezések között vannak kisebb és nagyobb teljesítményűek is. 10 litertől akár még 50 literes kapacitással is rendelkezhetnek. 

Digitális vezérlésű, okoseszközök is léteznek, de olyanok is, amelyek kézi szabályozással működnek. A smart típusok önmagukat vezérlik, és leállnak, amikor elérik az ideális páraszintet. Vannak HEPA-szűrős verziók is, hogy tökéletesen tiszta levegő áramolhasson vissza otthonunkba a páramentesítést követően.

Bármelyik páramentesítőt is választja, a rendszeres szervizről ne feledkezzen meg! Világítson be bizonyos időközönként a szűrők mögé, a hűtőbordákhoz! Porréteget lát itt? Akkor kérjen belső tisztítást szakemberektől, hogy újra hatékonyan működjön a berendezés!