A jó webtárhely szolgáltató ismérvei

A jó webtárhely szolgáltató ismérvei

Rengetegen az alapján választanak webtárhely szolgáltatót, hogy mennyibe kerül az éves díj. Akik így gondolkodnak, azok általában kiválasztják az elérhető legolcsóbb csomagot, majd bíznak a legjobbakban.

Az egyes webtárhely szolgáltatást nyújtó cégek csomagjai között azonban jelentős különbségek vannak. Akadnak olyan konstrukciók, ahol számos kötöttséggel kell számolni, míg az AB Plusznál például sokkal nagyobb szabadságot kapnak az ügyfelek.

Mik lehetnek a kötöttségek?

Számos szolgáltató meghatározza a maximálisan létrehozható e-mail-címek számát. Az AB Plusz esetében e tekintetben nincs limit, mint ahogyan ez a cég a tárhelyhez adható domain neveket illetően sem állított fel megkötéseket. Mivel ez nincs mindenhol így, ezért érdemes alaposan áttanulmányozni, hogy a kiszemelt szolgáltató adott csomagja pontosan mit is tartalmaz.

Lényeges megvizsgálni, hogy egy tárhelycsomagra történő előfizetés esetén vajon az ftp felhasználók számát illetően van-e meghúzva valamilyen limit. Mérlegelendő az is, hogy mi a helyzet a mysql adatbázis kapcsán ilyen szempontból. Vajon akárhány adatbázist létre lehet hozni, vagy ennek is van valamilyen felső határa? Egyáltalán nem elhanyagolható szempont.

Komoly érv az AB Plusz mellett, hogy náluk egy webtárhelyen több domaint is el lehet helyezni. Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha bérelsz a cégnél egy tárhelycsomagot, akkor több domained között is megoszthatod.

Mit tartalmaz egy igazán jó webtárhely csomag?

Ahogyan azt már ecseteltük, az egyes szolgáltatók eltérő konstrukciókat dolgoznak ki ügyfeleik számára. A példa kedvéért azonban nézzük meg, hogy mit kínál az AB Plusz egy webtárhely csomag keretein belül.

Náluk a létező leggyorsabb weboldal kiszolgálásról az SSD RAID-10 ultra háttértárolók gondoskodnak. A csomag része két DNS szolgáltatás, valamint a bejegyzett domain technikai fenntartása is. Mindezeken felül POP3/IMAP, valamint webmail levelezési felületet is biztosítanak. Jelenleg az AB Plusznál három különböző webmail, a Roundcube, a Horde és a Squirrelmail érhető el. Jó hír, hogy még a spam és vírusszűrésről is gondoskodnak.

Ennél a szolgáltatónál kiemelten nagy hangsúlyt fektetnek a biztonságra és a kényelemre. A CXS web és ftp hackertámadás elleni védelemmel sokat tesznek azért, hogy ügyfeleik ne váljanak kiberbűnözők áldozatává. A napi biztonsági mentések garanciát jelentenek arra vonatkozólag, hogy egyetlen weboldal-tulajdonost se érhessen komoly kár még egy sikeres honlapfeltörés esetén sem. A keretrendszerek, mind a WordPress és a Joomla, támogatottak és a Softaculous segítségével néhány kattintással fel is telepíthetők.

További lényeges szempontok

Egy webtárhely esetén elvárható, hogy legalább 99,7%-os legyen a rendelkezésre állás. Ennél alább nem igazán érdemes adni. Előrelátó dolog, ha azt is figyelembe veszi valaki a tárhely kiválasztásakor, hogy az ügyfélszolgálat mikor és miként érhető el. Egy professzionális support szolgáltatás akkor az igazi, ha bármikor elérhető telefonon vagy e-mailen.