5 szuper fűszer

5 szuper fűszer, mely nemcsak ízletessé varázsolja az ételeket, hanem még a gyulladásokat is csökkenti

Ugye te is ismered a mondást, miszerint “az vagy, amit megeszel?” Mint ahogy azt is biztosan tudod, hogy a kiegyensúlyozott étrendnek mekkora jelentősége van az egészség megőrzésének szempontjából.

De talán azzal sem mondunk újat, hogy a zöldségfélék fogyasztása alapvető az egészséges étkezésben. Persze érthető, ha nincs kedved folyton csak salátákat enni, viszont szerencsére több olyan zöldség is akad, ami megsütve vagy grillezve igazán ízletes.

Ha pedig még egy kis extrával feldobnád az ebédedet, akkor vesd be a gyulladáscsökkentő hatású fűszereket, melyek nemcsak az egészségednek tesznek jót, hanem ínycsiklandozóvá is teszik az ételt. További receptötletekért keresd fel a Bien.hu táplálkozás rovatát, hiszen biztosak vagyunk benne, hogy az alábbiakat sokféleképpen fel tudod majd használni.

  • Chilipaprika

Ha szereted a csípős ízeket, akkor szinte bármilyen fogást megbolondíthatsz egy kis chilivel! Belerakhatod frissen, de akár törve vagy porrá őrölve, az ízhatás nagyjából ugyanaz lesz.

A paprikában található egy kapszaicin nevű vegyület, ami nem csupán a csípősségért felelős, hanem egyben erős gyulladáscsökkentő hatással is bír. Sőt, egyes kutatások szerint az anyagcserére, valamint az érrendszerre is jó hatással van.

Remek ízt ad a sült karfiolnak, brokkolinak, kelbimbónak, de lényegében bármilyen zöldséget ízesíthetsz vele.

  • Kurkuma

Az élénksárga színű kurkuma nemcsak a curry, hanem a keleti konyha egyik alapvető fűszere. Fő alkotóeleme a kurkumin, mely erős antioxidáns hatással rendelkezik, ezáltal remek gyulladáscsökkentő. Csillapítja az ízületi fájdalmakat, segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket. 

Tipp: keverd össze őrölt fekete borssal, gyömbérrel és fokhagyma granulátummal, majd oszlasd el egy konzervnyi lecsepegtetett csicseriborsón, végül süsd ropogósra. Nagyon finom rágcsálnivaló filmezéshez, a chips és a popcorn egészségesebb alternatívája.

  • Fekete bors

A magyar gasztronómia mondhatni legnépszerűbb fűszere a só és a pirospaprika mellett, alig akad olyan étel, melybe ne kerülne belőle legalább egy kevés. Az íze tehát alighanem ismerős, ám azt tudtad róla, hogy a benne lévő piperin nevű vegyület gyulladáscsökkentő hatással bír?

Használd ki ezt az előnyös tulajdonságát, és ízesíts vele bármilyen sült zöldséget, hiszen talán nincs is olyan, amihez nem passzol.

  • Rozmaring és oregánó

Neked is az olaszos ételek jutnak eszedbe először erről a két fűszernövényről? Nem véletlen, hiszen arrafelé tényleg előszeretettel használják, még azok az olaszok is, akik nem tudják, hogy magas a folsavtartalmuk, melynek köszönhetően csökkentik a gyulladásokat.

Ennek tudatában bátran ízesíts vele, a sült burgonya vagy édesburgonya ízét remekül kiemelik, de szuperül passzolnak a padlizsánhoz, cukkinihez, gombához és természetesen a paradicsomhoz is.

Ha nincs más, akkor jó a szárított verzió is, de érdemes egy cserépben otthon is nevelgetni, mert frissen még intenzívebb az ízük.