háromfázisú 22kw töltés

22kW-os háromfázisú töltés otthon – Megéri?

A járművet otthon is töltheti az áramforrástól, a töltő kimenetétől és a jármű töltési kapacitásától függően. A legalacsonyabb töltési teljesítménytől kezdve a leggyakoribb töltési sebességek a következők:

  • Háromtűs dugó – 2,3 kW – Nagyon lassú
  • Otthoni töltőpont – 3,6 kW – Lassú
  • Otthoni töltőpont – 7,4 kW – Gyors (javaslatunk)
  • Otthoni töltőpont – akár 22 kW – gyors

Mi az a háromfázisú 22kW töltés?

A 22 kW-os töltő a leggyorsabb 3 fázisú elektromos autó töltő, amelyet otthonra kaphat, de ennek eléréséhez a töltési pontnak „háromfázisú kompatibilisnek” kell lennie, és az úgynevezett háromfázisú áramellátást kell használnia. Ezenkívül magának az autónak képesnek kell lennie 22 kW (kilowatt vagy kW) elfogadására.

Elérhető otthon a háromfázisú 22 kW-os töltés?

Ez két dologtól függ:

  1. Van-e ingatlanja háromfázisú áramellátóval?
  2. Kaphat autója akár 22 kW-ot (AC)-t is?

A legtöbb elektromos autó otthon körülbelül 7 kW-os sebességgel töltődik (nagyjából 50 kilométer per óra hatótávolság). Ennek az az oka, hogy a legtöbb otthon egyfázisú villamosenergia-ellátással rendelkezik, amely akár 7 kW energiát is biztosít a jármű számára.

Ahhoz, hogy egy járművet jelentősen magasabb (például 11 kW vagy 22 kW) terhelhessen, ingatlanának háromfázisú áramellátással kell rendelkeznie. Mivel az Magyarországon a legtöbb lakóingatlan egyfázisú ellátással működik, és nem képes támogatni a háromfázisú 22 kW-os töltőt, a legtöbb EV-sofőr otthon nem éri el a 7 kW-nál gyorsabb töltési sebességet.

Lehetőség van háromfázisú ellátásra való frissítés igénylésére az elektromos szolgáltatón keresztül, de ez nagyon drága lehet.

Ez az oka annak, hogy a legtöbb EV-illesztőprogramnak lesz egy 7 kW-os töltője, például a Sync EV, amelyet az ingatlanra telepítenek, mivel ez a legnagyobb teljesítményű töltő, amelyet egyfázisú tápegységre kaphat.

Elfogadhatja autója a 22 kW-os töltést?

Ráadásul az elektromos autók túlnyomó többsége amúgy sem tudja kihasználni a háromfázisú 22 kW-os töltést otthon. Ennek az az oka, hogy az elektromos autó végül „eldönti”, hogy milyen töltési sebességet fogad el. Egy erősebb otthoni autós töltő nem feltétlenül jelenti azt, hogy autója gyorsabban töltődik.

Képzeljünk el egy egysávos alagutat. Nem számít, hány autót próbálsz beszorítani vagy hozzáadni a sorhoz, ez még mindig egy sávos alagút, és egyszerre csak bizonyos mennyiségű autót képes befogadni.

Például a Tesla Model 3 képes 11 kW AC-on tölteni. Ha olyan szerencsés vagy, hogy otthon háromfázisú és 22 kW-os töltőt telepítesz, akkor a Tesla Model 3 a legmagasabb sebességgel töltődik – bár ez még mindig 11 kW lesz, annak ellenére, hogy 22 kW-os töltővel rendelkezik. Ha egy fázisú tápellátással rendelkezik, a Tesla Model 3 csak 7 kW-on töltődik, függetlenül attól, hogy milyen „gyors” a töltőpont.

Mint korábban említettük, még akkor is, ha elég erős ellátással és 22 kW-os otthoni töltővel rendelkezik, az autó végső soron irányítja a töltési sebességet.

Egyes járműveknek még alacsonyabb a határértéke. Például az első generációs Nissan Leaf 6,6 kW-os töltésre korlátozódik váltakozó áram mellett (és még ez is opcionális frissítés a szabványos 3,6 kW-ra). Ez azt jelenti, hogy még egy tipikus 7 kW-os otthoni töltő is „csak” az eredeti Nissan Leafet tölti fel 6,6 kW maximális sebességgel.

Minden autó más és más, ezért érdeklődjön a gyártónál vagy a kereskedőnél, hogy megtudja, milyen gyorsan tud otthon tölteni. A legtöbb esetben ügyfeleink úgy találják, hogy a szabványos 7 kW-os otthoni autós töltő bőven elegendő az igényeikhez.

Mikor éri meg?

Ha már otthon van háromfázisú ellátása, akkor egy háromfázisú töltő is lehetséges. Ezek azonban több pénzbe kerülnek, mivel az egység és a telepítés drágább.

A háromfázisú 22 kW-os töltés akkor lehet hasznos, ha több elektromos járművet kell töltenie. Például, ha van néhány elektromos autó otthon, akkor még néhány töltési lehetőséget kínálhat.

A 22 kW-os töltő ebben az esetben azt jelenti, hogy az elektromos járművek gyorsabban töltődnek, megkönnyítve ezzel a töltő „megosztását”.

Elektromos autó töltők a legnagyobb választékban a wallbox.hu kínálatában.