biztonságos és kényelmes kerékpáros sisak

Válasszunk biztonságos és kényelmes kerékpáros sisakot!

Magyarországon lakott területen belül még a közúti forgalomban résztvevő bringásoknak sem kötelező bukósisakot hordani. Mindenki szabadon eldöntheti, hogy a saját maga testi épségének védelmében felvesz-e fejvédőt vagy sem.

A tény azonban az, hogy kevés olyan szerencsés kerékpáros van, aki egyetlen egyszer sem esik el élete során. Nem kell feltétlenül valamilyen komolyabb balesetre gondolni, elég, ha a csúszós úttesten rosszul veszünk be egy kanyart, és még kisebb tempónál is megtörténhet a baj.

A fejsérülések különösen veszélyesek

Bár egy horzsolás sem kellemes, valójában az ember feje az, amit a legjobban védeni kell. Egy erős, fejet ért ütés ugyanis maradandó sérülést okozhat. Ezek jelentős százalékát azonban hatékonyan el lehet kerülni egy megfelelő méretű, helyesen hordott és jó minőségű fejvédő használatával.

Az ideális kerékpáros fejvédő ismérvei

Attól függően, hogy milyen célra használjuk a kerékpárt, eltérő típusú sisak lehet az optimális választás. Vannak országúti, trekking vagy városi használathoz javasolt fejvédők is. Mindössze ez alapján rendelni egy sisakot a KerékpárWebshopból persze nem volna egyszerű. Számos különböző szempontot figyelembe kell venni ezen kívül.

Jó, ha a fejvédő tartalmaz a külső műanyag borítás alatt EPS borítást is. Ez egy olyan anyag, ami ütésálló, azaz hatékonyabban tudja megóvni a fejet a nem várt behatásoktól. A belső térhálós váz, legyen az akár műanyagból vagy karbonból, jobban védi a kerékpárost baleset esetén, amikor egymás után több ütés is érheti a fejet.

Tipikus példa ilyen esetre egy gázolás, amikor a bringás először az autónak csapódik, majd onnan az úttestre. Egy EPS borítással rendelkező sisak csak az első ütést tompítja, a belső térhálóval rendelkező modell viszont a másodiknál is kifejti jótékony hatását.

További fontos szempontok a bukósisak kiválasztása kapcsán

A bukósisak nem lötyöghet, de nem is lehet túl szoros. Előbbi esetben nem képes betölteni a védelmi funkcióját az elvárásoknak megfelelően, ha viszont kicsi a fejvédő, akkor kényelmetlen lesz hordani.

Válasszunk minden szempontból kényelmes, a fejformához illeszkedő kivitelű sisakot. Léteznek kerek és ovális alakú fejhez illeszkedő típusok egyaránt. Aki télen is kerékpározik, jó ha gondol arra, hogy ha hűvösebbre fordul az idő, elfér-e a sisak alatt egy vékony sapka.

Még az sem mindegy, hogy a sisak szivacsának az anyaga milyen. Az olcsóbb fejvédők elsőre kényelmesnek tűnhetnek, használat közben azonban kiderülhetnek kellemetlenségek. Amelyik olyan béléssel van ellátva, amely nem szellőzik, hanem magába szívja a nedvességet az izzadást követően, annál számolni kell a szemüvegre, tarkóra folyó izzadsággal. Éppen ezért célszerű olyan profi szivaccsal ellátott bukósisakot választani, amely megfelelően szellőzik, az izzadság pedig az orr irányába irányítottan folyik el.