nő és férfi beszélget

Szégyen és bűntudat a szexualitásban

A szex témaköréhez kapcsolódó tabu sajnos még napjainkban is nagy mértékben jelen van a köztudatban. A hozzá kapcsolódó szégyen és bűntudat pedig nagyban megnehezíti az intimitás önfeledt megélését, a szexuális kiteljesedést.

A tabuk, a szégyen, a bűntudat könnyen vezethetnek párkapcsolati problémákhoz, funkciózavarhoz, ha nem tesszük meg a megfelelő lépéseket ezek feloldásához.

A szexualitással, a testünkkel, az intimitással kapcsolatos gátlások, szorongások gyakran gyermekkori élményeken alapulnak. A szégyen nem velünk született érzés, hanem tanult, tehát azáltal jön létre, hogy megszégyenülünk, vagy valakitől vagy valamilyen helyzetből megtanuljuk azt, hogy bizonyos dolgok szégyellni valók. Ez kapcsolódhat konkrét testrészhez, cselekvéshez, vágyhoz, vagy akár a teljes személyünkhöz is.

Később a kialakult szégyen, bűntudat és egyéb szorongások okát már nem tudjuk, csak érezzük, hogy az intimitás, a párkapcsolat illetve a szexuális helyzetben elöntenek minket a nehéz érzések.

Ha a testünkhöz, az intimitásunkhoz, a vágyainkhoz negatív érzések kapcsolódnak, akkor ez jelentősen nehezíti a párkapcsolati és szexuális működést és gátolja azt, hogy a vágyainkról, érzéseinkről szabadon beszéljünk. Mindez pedig gátja a valódi önfeledt intimitásnak, a szexuális kiteljesedésnek és a párkapcsolati biztonságnak is.

Szexuálpszichológus segítségével a szexualitással, intimitással kapcsolatos szorongások, bűntudat és szégyenérzet csökkenthető, így közelebb kerülhetünk a párkapcsolati és szexuális intimitás mélyebb megéléséhez.

Első lépésként a legfontosabb, hogy teremtsük meg a kapcsolatot saját testünkkel, ismerjük meg szerveinket és tudjunk jó érzéssel gondolni rájuk. Az önvizsgálat nem csak a prevenciót szolgálja, hanem a felfedezést, az érintés bátorságát is mélyíti. Mind a testi, mind a lelki egészséget szolgálja. El kell érni, hogy ne legyen a testünknek tabusított része, gondolkodjunk teljes mértékben felelősen magunkról és tegyünk meg mindent azért, hogy ismerjük, szeressük és tiszteljük szerveinket és azok működéseit.

Ezután sokkal könnyebb lesz beszélni testi problémáinkról, szexuális gondjainkról. Ha az elakadás feloldására segítségre van szükségünk, a legmegfelelőbb szakember a szexuálpszichológus, aki nagyban támogathatja a saját testünkhöz való pozitív viszonyulást és megkönnyítheti a szexuális kérdésekben való természetes kommunikációt.

A furedi.hu oldalon Füredi Krisztiánnal veheted fel a kapcsolatot, aki igazi személyre szabott segítséget nyújt, sokféle segítő módszer, hatalmas tapasztalat és magas képzettség birtokában.