Modern minőségbiztosítás a megfelelő tisztítóeszközök által

Az 1970-es években alakult ki a HACCP-koncepció, többek között az amerikai űrkutatási programnak is köszönhetően, ahol az űrutazások során használt élelmiszerek esetében fokozott biztonság elérésére volt szükség a tartósság megőrzése érdekében.

Napjainkra az élelmiszeriparban a takarító- és tisztítóeszközök rendkívül fontos szerepet töltenek be az élelmiszer-szennyezés kivédése érdekében.

Az Alpha-Dent-Higiénia Kft. kínálatában található takarítóeszközök használatával a legszigorúbb HACCP előírásoknak is megfelelően oldhatóak meg a takarítási folyamatok.

Mi az a HACCP?

A HACCP kifejezés az angol Hazard Analysis and Critical Control Points (veszélyelemzés és kritikus ellenőrzőpontok) szavak kezdőbetűit takarja. A HACCP rendszert az élelmiszer-biztonság elérése érdekében hozták létre. Több terület közül a tisztítási folyamatokat is szabályozza az élelmiszerek mikrobiológiai biztonságosságának érdekében.

A HACCP területei:

  • Beszerzés, előállítás, alap- és segédanyagok, adalékok, víz- és takarmányminőség és állapot felügyelete
  • Munkaeszközök, munkaterület tisztíthatósága
  • Munkaerő személyi higiénéje, megfelelő fertőtlenítő kézmosás, a mosdók, személyzet egészségi állapota, a szükséges munka- és védőruházat megléte
  • Műveleti folyamatok terén a technológia, a hűtés és hőkezelés, a megmunkálás és a tisztítás, fertőtlenítés felügyelete
  • Tárolás, megőrzés esetén a megfelelő feliratozás, a kártevők elleni védekezés, az utószennyeződés kizárása, valamint a helyes forgalmazás

Profi takarítóeszközökkel a fertőzések ellen

A takarítóeszközöket szükséges a használat után fertőtleníteni, hogy ne fertőzhessék meg a tisztítandó területet, ezért olyan eszközöket kell használni az élelmiszeriparban, amik megfelelnek a F.E.I.B.P. (European Brushware Federation) általi szabványoknak.

A különböző területek megkülönböztetésére eltérő színkódokat használnak, kék, zöld, piros, sárga és fehér színekben. Ezen különböző méretű eszközökre az erős, strapabíró anyaghasználat a jellemző. Fontos a magas hőálló képesség, hogy a termodezinfekciós, fertőtlenítő eljárásnak ellenálljanak, és ne roncsolódjanak a különböző tisztító- és fertőtlenítőszerek hatásaival szemben.

Milyen eszközökre lehet szükség az élelmiszeriparban?

Az élelmiszeripari felhasználás során a hétköznapokból is ismert takarítóeszközökre lehet szükség, mint a különböző méretű, eltérő szálerősségű kefék, padlósúrolók, portalanítók, a padló- és ablakfelületek vízlehúzó eszközei, műanyag vagy galvanizált lapátok és teleszkópos alumínium nyelek, felmosóvödrök vagy akár komplett takarítókocsik.

Annyi különbséggel, hogy például az IGEAX kifejezetten az ipari felhasználás nagyobb igénybevételére gyártja a termékeit, így ezek az ergonomikus kialakítás mellett rendkívül ellenállóak, tartósak.

Amennyiben a HACCP előírásoknak is megfelelő takarítóeszközöket keres, nézzen körül a webáruház széles, minden igényt lefedő kínálatában.