svájci bicska

Minden idők legsokoldalúbb vágószerszáma, a svájci bicska

Ha indítanánk egy olyan kísérletet, melyben embereket kérnénk meg arra, hogy mondják ki az első szót, ami eszükbe jut a “praktikus”, “vágóeszköz”, “sokoldalú” és “kompakt” szavakról, akkor alighanem kiemelkedő lenne azoknak a száma, akik a svájci bicskát neveznék meg. 

És ha belegondolunk, ez nem is véletlen, hiszen ez az eszköz világszerte ismert és kedvelt, használják idősek, fiatalok, nők és férfiak egyaránt. Bár rengeteg utánzat is kapható, mégis érdemes az eredetit, azaz a svájci Victorinox cég termékét keresni, mely a Fiskars & Gerber termékek webáruházának zsebkései között is megtalálható. 

Kis méret, hihetetlen eszközkínálat

Kés, olló, csavarhúzó, sörnyitó, csipesz, drótkrimpelő, vonalzó, körömreszelő, mini fűrész, golyóstoll, dugóhúzó… ha mindezeket az eszközöket magunknál akarnánk tartani, akkor mindenhová egy szerszámostáskával mennénk. Legalábbis akkor, ha különálló termékekről beszélünk.

Ám ha rendelkezünk egy Victorinox bicskával, akkor az imént felsoroltakat – sőt, még jóval több mindent is – egyszerűen betehetünk a zsebünkbe! A svájci remekmű ugyanis a tenyerünkben is elfér, viszont rengeteg külön-külön kihajtható eszközt tartalmaz, melyek közül egyszerűen ki tudjuk választani azt, amelyikre épp szükségünk van. 

Ha el szeretnénk vágni valamit, akkor ott az olló vagy a késpenge, ha be- vagy kitekerni egy csavart, akkor a csavarhúzó, ha pedig unalmunkban némi manikűrözéssel ütnénk el az időt, akkor a körömreszelő. És ez még mindig csak ízelítő abból, mi mindenre képes egy Victorinox bicska. 

Hasznos segítség a mindennapokban

Talán azt hinnénk, hogy egy efféle szerszámnak csak a természetjárással, barkácsolással, ház körüli javításokkal foglalkozók veszik hasznát. De ez egyáltalán nincs így. 

Előfordult már például, hogy a konyhában ki akartunk nyitni egy üveg bort, de sehol sem találtuk azt a fránya dugóhúzót? Vagy hogy elmentünk egy csomagautomatához átvenni az online rendelésünket, de nem volt nálunk olló és kés, ezért a csomag kinyitásával meg kellett várnunk, amíg hazaérünk? E sorok írójával bizony már mindkettő megesett, és nagyon örült volna annak, ha épp akkor ott lapult volna a zsebében egy svájci bicska. Azóta pedig azt vallja, hogy egy ilyen eszköznek bizony mindenki jó hasznát veszi. 

Egy kis Victorinox történelem

Végül érdekességként nézzük meg röviden a márka háttértörténetét. Az alapítója, Karl Elsener 1891-ben készítette el az első kombinált zsebkést, ami akkoriban forradalmi terméknek számított, a svájci hadsereg katonái körében hamar közkedvelt lett. Ezen felbuzdulva Elsener továbbfejlesztette találmányát, majd amikor kezdett egyre ismertebbé válni, le is védette azt. 

A termékekre a hadsereg mellett a civil lakosság körében is fokozott érdeklődés mutatkozott, a brand pedig egyre nagyobb népszerűségre tett szert, ma pedig már a világ minden táján ismerik. A Victorinox név pedig Elsener édesanyjának, Victoriának, illetve az inox szónak az összevonásából keletkezett.

Kép forrása: finnshop.hu