Milyen előnye van az automatizált harmonikaajtó használatának?

Az automata harmonikaajtók az építészeti tervezés és a modern technológia lenyűgöző találkozását képviselik. Ezek az ajtók nem csupán esztétikai szempontból nyújtanak különleges megoldást, hanem számos gyakorlati előnnyel is rendelkeznek.

Több olyan funkció található ezen bejáratokban, melyek az egyedi igényeket is kielégítik. A FAAC Hungary Kft. termékportfóliója is tartalmaz számos önműködő bejárati megoldást, melyek közül az egyik közkedvelt technológia a harmonikaajtó. Cikkünkben bemutatjuk, hogyan működnek ezek az ajtók, miért előnyösek, és mely területeken érdemes az ilyen típusú bejáratot alkalmazni.

Automata harmonikaajtók működéséről

Az automata harmonikaajtók működési elve eltér a többi önműködő bejárattól. Az ajtók alapvetően két vagy több panelből állnak, amelyek harmonikaszerűen hajlanak össze és nyílnak szét. A mozgatásuk automatikusan történik, amit általában elektromotorok vezérelnek. Egyenes vonalú, tolószárnyak nélkül üzemelnek, így a falnyílás egyik oldalán sem szükséges plusz hely a mozgásukhoz. Az ajtópanelek zökkenőmentesen és csendesen működnek, így beltéren is alkalmazhatóak.

Előnye ezeknek a bejáratoknak, hogy akár utólagosan is beépíthetőek. 2000×2500 mm-es méretű nyílásba kerülhetnek, vagy folyosó leválasztására is alkalmasak. A helytakarékosság okán kiválóan megfelelnek például pincérajtóként, ahol a konyhából az étterembe való átjutást a gyors mozgás garantálja.

Előnyök a használat során

Az automatizált harmonikaajtók energiatakarékos és biztonságos működést garantálnak. Mivel az ajtók csak akkor nyílnak és záródnak, amikor szükséges, minimalizálják a hőveszteséget. Ez különösen fontos lehet olyan épületek esetében, ahol a hőmérséklet-szabályozás kritikus, mint például hűtőházakban vagy energiahatékony irodaházakban.

Ezen bejáratok használata rendkívül kényelmes, mivel akadálymentes bejutást biztosítanak mindenki számára, beleértve az időseket és a mozgáskorlátozottakat is. Kórházakban, idősek otthonában és közintézményekben ezért különösen előnyösek.

Biztonságos üzemeltetés

Az automata harmonikaajtók modern biztonsági rendszerekkel vannak felszerelve, amelyek megakadályozzák a baleseteket, és védelmet nyújtanak az illetéktelen behatolások ellen. Az érzékelők nemcsak a nyitást és zárást vezérlik, hanem észlelik is, ha valaki az ajtó útjába kerül, így az ajtó azonnal megáll, megelőzve a sérüléseket. Akár pánikfunkciós kivitelben is kérhetőek a harmonikaajtók, mely során az ajtószárnyak kilökhetőek vészhelyzet esetén.

Emellett az ajtók anyaga és szerkezete is hozzájárul a biztonsághoz, hiszen robusztus és ellenálló kivitelben készülnek. A bejáratok fali kezelőegysége magyar nyelven kommunikál, informatív, könnyen használható és távoli hibafelderítésre is alkalmas. Ennek hatására pedig az üzemeltetési költség is csökkenthető, hiszen nem minden esetben szükséges a hibaelhárításhoz kivonulni a szerviznek.