Maximális higiénia környezetbarát módon az élelmiszeriparban

Húsüzem, tejtermékek, sütőipar, tojástermelés, sörfőzde, borászat – csak néhány területe az élelmiszeriparnak, ahol szükség van nagy hatásfokú fertőtlenítésre. De összességében elmondható, hogy ezen iparág minden területe számos egészségügyi kockázatot rejt magában, ha nincs biztosítva a csíramentes állapot.

Sok esetben a tökéletesen tisztának tűnő felületeken olyan kártékony biofilm telepek jönnek létre, amelyek szinte minden sterilizálási módszernek ellenállnak. Nem beszélve a légtérről, ahol számtalan rezisztens mikroba jelenhet meg. Az uv-c systems germicid lámpáival – más néven UV-C lámpáival – hatékony segítséget nyújt a káros mikroorganizmusok ellen az élelmiszeripar területén is.

Hogy miért ilyen hatékony az UV-C sugárzás, és mit érdemes tudni róla? Cikkünkből kiderül!

Az UV-C lámpák működése

A germicid lámpák 253,7 nm-es UV-C sugárzással működnek. Bár nem új keletű, mégis ez az egyik leghatékonyabb fertőtlenítési módszer napjainkban, a légtérben szálló mikrobákat pedig csak ily módon lehet megsemmisíteni. Nagy előnye, hogy pontosan kalkulálható a dózisa, így érhető el a maximális csíramentes állapot, valamint a túladagolás is elkerülhető.

Környezetbarát technológiáról van szó, nem kell a működéséhez vegyi anyag, és mellékterméke sincs. Az UV-C sugárzással kezelt élelmiszeripari cikkek azonnal felhasználhatók, várakozási idővel nem kell számolni.

Általános csíramentesítés

A falra szerelhető vagy mobil UV-C lámpák jó szolgálatot tesznek azokban a termelési egységekben, raktárakban, ahol nincs humán munkavégzés, vagy ahol munkaszüneti időben megoldható a sterilizálás. Ily módon maximális hatékonysággal fertőtleníthető a légtér és minden felület is. Ott, ahol emberek dolgoznak folyamatosan, csak zárt armatúra használható, ugyanis az UV-C sugárzás káros a szemre és a bőrre.

Légtér-sterilizálás

A légtér kezelése kulcsfontosságú bármely termelőüzemben. Ez megoldható egyrészt központi légfertőtlenítéssel, amikor a légcsatornába vagy -kezelőbe van beépítve a germicid lámpa. Másik lehetőség az, amikor a légkeringetés fixen telepített berendezésekkel történik. Ilyenkor egy ventilátor mozgatja és áramoltatja a fertőtlenített levegőt.

Mivel mindkét esetben zárt készülékekről van szó, így emberek közelében is teljes biztonsággal használhatók.

Hogyan működik konkrét munkafolyamatoknál?

Vannak olyan munkafázisok, amikor speciálisan az adott folyamatra tervezett germicid besugárzásra van szükség. Ilyen például a tojások sterilizálása, amikor egy úgynevezett UV-C alagutat építenek a szállítószalag köré.

Az UV-C besugárzással az általános fertőtlenítés mellett csökkenthető a selejt árucikkek mennyisége, illetve növelhető a szavatossági idő is.

Bármelyik megoldás ideális számunkra, tartsuk szem előtt, hogy az élelmiszeriparban előírás, hogy a lámpáknak speciális bevonata legyen! Így törés esetén sem hullanak szét a szilánkok, és a biztonság garantált.