tárhely

Hogyan válaszd ki tárhely szolgáltatódat

Sok különböző tényezőt kell figyelembe venni, amikor webtárhely szolgáltatót keres. A legfontosabbak a webhely funkcionalitásával, teljesítményével és megbízhatóságával kapcsolatosak. Ezek mindegyike jelentősen befolyásolhatja weboldala sikerét.

Weboldal funkcionalitása

Egy weboldal funkcionalitása nagyban függ a használt szoftvertől. Ez meghatározhatja:

 • az általa kínált funkciók köre
 • a tartalom megjelenítésének módja a felhasználó számára
 • a tartalom frissítésének és frissítésének módja

webtárhely kiválasztásakor győződjön meg arról, hogy a szolgáltató támogatja-e az alkalmazásokat, az Ön által használt speciális szkripteket vagy szoftvereket.

Hacsak nem rendelkezik házon belüli szakértelemmel, szükség lehet az internetszolgáltató vagy a weboldal tervezőjének tanácsára. A webtervezés során a legjobb gyakorlatot kell követnie.

Weboldal teljesítménye

Ahhoz, hogy jól teljesítsen, weboldalának gyors internet kapcsolatra van szüksége. A kapcsolat sebessége a rendelkezésre álló sávszélességtől függ. Ha a kapcsolat nem elég gyors, a felhasználók csak lassan fogják tudni elérni a weboldalakat. Ez különösen akkor okozhat problémát, ha sok felhasználó próbál egyszerre hozzáférni az oldalához. A legtöbb külső tárhely szolgáltató ezt „gerinchálózatként” emlegeti – a szervereikhez való csatlakozás sebességét.

Webszerver típusa

A webszerver kiválasztása egy másik fontos szempont a webtárhely kiválasztásakor, mivel ez is befolyásolja a webhely teljesítményét. Választhat:

 • dedikált szerver – ahol csak az Ön webhelye van a gépen elhelyezve
 • osztott tárhelyszolgáltatás – ahol a szervert más webhelyekkel osztja meg

A megosztott tárhely negatívan befolyásolhatja webhelye sebességét és elérhetőségét. Ebben az esetben a szerver specifikációja kritikus tényező lesz a webhely teljesítménye szempontjából – különösen a processzor sebessége és a webhely hatékony működéséhez szükséges lemezterület. Tekintse meg az ISP tárhely használatának előnyeit és hátrányait.

Webhely megbízhatósága

A weboldalának a nap 24 órájában elérhetőnek kell lennie – Önnek kell karbantartania és támogatnia. Minél jobban támaszkodik weboldalára, annál kevésbé engedheti meg magának, hogy másnap reggelig várjon a kritikus problémák kijavításával.

Kiszolgáló szerver biztonsága

A biztonság folyamatos probléma az interneten, ezért minden választott tárhely megoldásnak bizonyítania kell, hogy biztonságos, és képes ellenállni a hackerek, csalók és egyéb támadásoknak.

A webtárhelynek legalább a következőket kell nyújtania:

 • biztonsági mentések és visszaállítási pontok – a fő kiszolgálótól biztonságosan távol tárolva
 • katasztrófa-helyreállítási tervek – a weboldal helyreállításának elősegítése rendszerhiba esetén
 • hálózatfigyelés – a szokatlan tevékenységek észlelése és a kockázatok csökkentése érdekében
 • tűzfalak – beleértve más alapvető behatolásmegelőzési módszereket is
 • víruskereső és rosszindulatú programok ellenőrzése és eltávolítása
 • SSL (Secure Sockets Layer) tanúsítványok, ha érzékeny adatokat, például online fizetéseket kell a szerverre és a szerverről továbbítania.
 • valamilyen szintű menedzsmenttámogatás – leginkább a fájlkezelés, a hozzáférés és a felhasználói engedélyek, a bejelentkezések, az alkalmazások, a szoftverfrissítések stb. tekintetében.

Meg kell győződnie arról, hogy a webtárhely más legjobb gyakorlatokat is követ, hogy megvédje vállalkozását az interneten.