okosóra

Csuklódon a világ: ezért van szükséged neked is egy okosórára!

Napjainkban az okoseszközök térhódítása zajlik. Ma már alapvető, hogy mindenkinek van okostelefonja, a kisiskolás gyerekektől kezdve a nyugdíjasokig. A következő kütyütípus pedig, ami várhatóan hasonló népszerűségre tesz majd szert, az okosóra. 

Ezt az igényt a gyártók is felismerték, és egyre több készülékkel árasztják el a piacot, például a Tok-Shop.hu okosóráinak választéka is folyamatosan bővül. De vajon miért is előnyös egy ilyen eszköz? Ennek járunk most utána!

Okosóra vagy -karkötő?

Sokan hajlamosak összemosni ezt két kategóriát, pedig elég nagy eltérések vannak köztük. A karkötők az órák egyszerűbb és olcsóbb, ebből következőleg “butább” változatai. Mit jelent ez a gyakorlatban? Nos azt, hogy általában méretben is kisebb és funkciókban is szegényebb.

Egy karkötő is képes arra, hogy mérje a lépésszámot, az elégetett kalóriákat, monitorozza az alvást, és jelezze a telefonra beérkező értesítéseket, na meg persze mutatja az időt. És ennyiben nagyjából ki is merül a tudása. 

Az okosórák viszont ennél jóval komplexebbek. Nemcsak mutatják az értesítéseket, hanem válaszolhatsz is az üzenetekre, telefonálhatsz velük, sőt, az eSIM-es modellek esetében még a mobilodat sem kell magadhoz hordanod ehhez, hisz az óra önállóan is tud telefonként funkcionálni. Ezek a kütyük saját operációs rendszert tartalmaznak, letölthetsz rájuk applikációkat, és még fizethetsz is velük a POS termináloknál. 

Ez a széles körű tudás természetes az árcédulán is megjelenik; míg egy okoskarkötőt vehetsz néhány tízezer forintért, egy óráért már ennél jóval mélyebben kell a zsebedbe nyúlnod, százezer forint környékén kezdődnek a minőségibb darabok.

Melyik márka termékét válaszd?

Ez elsősorban attól függ, hogy milyen mobilod van, az óra ugyanis ezzel fog kommunikálni, így elengedhetetlen, hogy kompatibilisek legyenek egymással. A legjobban természetesen akkor döntesz, ha azonos gyártó készüléke mellett teszed le a voksod.

Tehát ha például Samsung mobilod van, akkor ahhoz értelemszerűen egy Samsung Galaxy Watch lesz az ideális választás. Huawei vagy Honor mobil esetén egy Huawei Watch vásárlása ajánlott, ha pedig iPhone-od van, akkor ne is gondolkozz másban, mint egy Apple Watch. A Xiaomi is gyárt már okosórákat, ahogy a Oneplus is, így jó eséllyel megtalálod a számodra legmegfelelőbb terméket.

Miért kell odafigyelni a kompatibilitásra?

Értelemszerűen mindegyik gyártó órája a saját telefonjaival kommunikál a legjobban. Persze bizonyos szintig más márkájú termékekkel is együttműködhetnek, de arra számíthatsz, hogy a funkciók erősen korlátozottak lesznek, és az óra tudásának csak a töredékét tudod majd kihasználni. 

Azt pedig érdemes észben tartani, hogy például az újabb Samsung órák már egyáltalán nem kompatibilisek az iPhone-okkal, illetve az Apple Watch semmilyen más márkájú telefonnal nem hajlandó együttműködni, csakis iPhone-nal. “Házon belül” viszont tökéletes az összhang mindkét márka esetében.